Het verhaal

Campus de Terp

Een droom die werkelijkheid wordt

Er was eens een groep vrijwilligers met een droom. Een droom over één centrale plek in de Wieringermeer waar je samen kunt leren, sporten en recreëren, in een groene en duurzame omgeving.

Ze gingen in gesprek en langzamerhand haakten steeds meer partijen aan. De gemeente Hollands Kroon, Stichting Sport en Welzijn Wieringermeer (SSWW), basisonderwijsorganisaties Sarkon, Kopwerk en Surplus en Stichting SOVON voor voortgezet onderwijs werkten nauw samen om de plannen op papier te zetten.

Op 4 november 2020 ondertekenden de bestuurders van deze organisaties de samenwerkingsovereenkomst (SOK) waarin zij afspraken hebben gemaakt voor de ontwikkeling van Campus de Terp.

Stap voor stap werden de plannen werkelijkheid. Twee stappen vooruit en soms weer eentje terug. Naast de vele professionals, speelt een grote groep enthousiaste en betrokken vrijwilligers een onmisbare rol in de verwezenlijking van de Campus.

September 2024


September 2024. Het is maandagochtend, 8.00 uur. De week komt op gang, na een heerlijk zonnig weekend. Vanuit de kernen om Wieringerwerf heen komen middelbare scholieren in groepjes het dorp binnen gefietst. Al kletsend vindenzij via de open groene entree hun weg naar rsg Wiringherlant dat aan de rand van Campus de Terp ligt.

Terwijl de zon omhoog kruipt aan de hemel, wordt het steeds iets drukker op het terrein. Jonge ouders fietsen met hun kinderen via het Terppad het terrein op om hun kinderen naar de opvang te brengen in het kindcentrum. En fietsen zelf door naar hun werk of gaan sporten.

Het Terppad verdeelt het terrein in twee vrijwel gelijke delen. Aan beide zijden van het pad strekt zich de rijke, groene omgeving van de Terp uit. Omdat er geen doorgaand autoverkeer mogelijk is, kunnen alle gebruikers hier veilig fietsen en wandelen. Alleen voor wie moeilijk ter been is, zijn er parkeerplekken op het terrein. Het zorgt voor een aangename rust, ook op deze maandagochtend.

We lopen verder over het Terppad in de richting van het nieuwe sportgebouw, waarin een sporthal en zwembad zijn ondergebracht. Daarbij passeren we de atletiekbaan aan de rechterzijde van het pad, en links ,waar eerst de ijsbaan lag, het belevingspark. In de aangrenzende vijver zijn(schier)eilandjes aangelegd die via vlonders, trek pontjes en bruggen op een speelse manier met elkaar zijn verbonden. Een paar vroege wandelaars maken hier hun rondje. Op een van de vissteigers stalt een visser zijn spullen uit om een paar uurtjes aan het water door te brengen.

We komen uit op een levendig plein waar veel ontmoetingen plaatsvinden. Hier worden allerlei activiteiten georganiseerd, zo ook op deze zonnige ochtend. Loopt de temperatuur op, dan kunnen bezoekersverkoeling zoeken in de schaduw van de bomen. Aan het plein staan tweegebouwen: het sportgebouw en het kindcentrum. In het laatste werken drie basisscholen en de kinderopvang nauw met elkaar samen vanuit een gedeelde visie. Het gebouw bestaat uit twee lagen en is prominent aanwezig. Door de toepassing van hoogwaardige materialen en een terughoudende kleurstelling gaat het mooi op in de omgeving.

We zien dat de leerkrachten die er werken gebruikmaken van de groene buitenruimte van Campus de Terp voor hun lessen. Het is inmiddels 9.00 uur en groep 8 komt naar buiten waar de boswachter klaar staat om ze mee te nemen voor een flora en fauna les op het terrein. Vrolijke kinderstemmen afgewisseld met de rustige stem van de boswachter verdwijnen inde verte als zij zich verder over het terrein begeven. Op de achtergrond een vrolijke aanblik. Een kleuterklas volgt een les bewegingsonderwijs in de zomerse buitenlucht.

We lopen verder. Het omvangrijke sportgebouw oogt niet massaal. Integendeel. Doordat het deels is verzonken in de contouren van het terrein zorgt de eigentijdse en tegelijkertijd ingetogen architectuur voor een rustige uitstraling. Het sportgebouw voldoet aan alle eisen van nu. Het biedt hoogwaardige faciliteiten voor een optimale sportbeleving en voldoenderuimte voor het rijke verenigingsleven.

Vanaf het parkeerterrein aan de zijde van de Dorsmolen loopt een groepje senioren met de sporttas in de hand het terrein op. Ze verdwijnen in het gebouw op weg naar hun wekelijkse sportuurtje. Ze kruisen een viertal jonge moeders met hun baby’s op de arm, de haren nog nat van het zwemmen.

Aan de rand van het terrein doet een hardloperzijn ochtendrondje, uitkijkend over de Oosterterptocht. Hier maken vlonders en aanlegsteigers voor kano’s het water goed bereikbaar en een aantrekkelijke plek om te vertoeven.

We lopen terug over via het Terppad naar het tweede parkeerterrein, aan de zijde van de Terpweg. De auto staat hier fijn geparkeerd, goed verscholen achter de beplanting die de overgang van de Campus naar de omgeving markeert. Inmiddels is het 10.00 uur, de zon voelt al lekkerwarm aan. Als we een laatste keer omkijken, zien we de contouren van de Terpextra goed in het prachtige ochtendlicht.

Campus de Terp. De plek om te zijn. Voor een vitale samenleving van 0 tot 100. Een droom die uitkomt. Eindigend in een goed verhaal. En ze leren, sporten en recreëren nog lang en gelukkig…

NIEUWSBRIEF

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Bedankt voor je inschrijving!
Oops! Something went wrong while submitting the form.