Search
Close this search box.

Over

Campus de Terp

Campus de Terp is dé plaats in de Wieringermeer waar alle inwoners van 0 tot 100 kunnen leren, sporten, recreëren en elkaar ontmoeten in een groene, duurzame, uitdagende en innovatieve omgeving.  

Onderwijs, kinderopvang, het bedrijfsleven, de overheid, sport en recreatie werken nauw met elkaar samen. Campus de Terp geeft een flinke impuls aan de leefomgeving en het welzijn in de Wieringermeer. Nu en vooral in de toekomst.

Waarom

Campus de Terp

Voor een optimaal aanbod op het gebied van onderwijs, kinderopvang, welzijn en sport zijn goede faciliteiten nodig. Daarin is in de Wieringermeer op dit moment ruimte voor verbetering. Zo zijn niet alle schoolgebouwen geschikt voor toekomstgericht onderwijs en sportaccommodaties voldoen niet meer aan de eisen van nu. Ook de wensen en verwachtingen die we als inwoners hebben van bijvoorbeeld onze leefomgeving, een sporthal, de openbare ruimte en de school(omgeving) zijn niet meer hetzelfde als tien jaar geleden. Voor de gemeente Hollands Kroon de aanleiding om te werken aan een herstructurering waar Campus de Terp onderdeel van uitmaakt.
Play Video

Wat is

Campus de Terp

Campus de Terp is een prachtig platform waarop bedrijven zichzelf zichtbaar kunnen maken aan hun medewerkers van de toekomst. Welke beroepen, banen, leertrajecten en mogelijkheden hebben ze te bieden? Samen met de scholen geven ze vorm aan omgevingsgericht leren via projecten, gastdocentschap en stages. Het draagt allemaal bij aan gerichtere studie- en werkplekkeuzes, zodat talent behouden blijft voor de regio.

 

Maar Campus de Terp is meer op het gebied van werken. Campus de Terp biedt ook goede mogelijkheden als (flex)werk- en vergaderplek. De mogelijkheden zijn divers, meer informatie daarover volgt nog.

Sporten en bewegen

De moderne sportaccommodatie biedt ruimte aan het rijke verenigingsleven van de regio. Van zwemmen tot zaalvoetbal. Van korfbal tot turnen. Ook de aantrekkelijke, inspirerende buitenruimte biedt mogelijkheden om te bewegen, voor iedereen van 0 tot 100. Daarmee levert Campus de Terp een belangrijke bijdrage aan de vitaliteit van de Wieringermeer en haar inwoners. Sport brengt bovendien mensen bij elkaar, zowel sporters als de zo onmisbare vrijwilligers. De sociale samenhang die daarmee ontstaat geeft een positieve impuls aan de kwaliteit van leven in de regio.

Leren

In Kindcentrum De Terp krijgt de samenwerking tussen basisscholen Het Baken, Don Bosco en de Triangel en kinderopvangorganisatie Kappio vorm. ‘Samen leren’ is het uitgangspunt. Elkaars talenten en expertises optimaal benutten, daar gaat het om. Zodat er een soepele overgang van peuters naar kleuters is waarmee het onderwijs voor kinderen in de Wieringermeer versterkt wordt. Tegelijkertijd ontstaan er kansen om een doorgaande leerlijn te realiseren van groep 8 naar het voortgezet onderwijs van rsg Wiringherlant. Zo wordt het mogelijk om gezamenlijk een schoolaanbod te creëren voor kinderen van 0 tot 18 jaar.

Werken

Campus de Terp is een prachtig platform waarop bedrijven zichzelf zichtbaar kunnen maken aan hun medewerkers van de toekomst. Welke beroepen, banen, leertrajecten en mogelijkheden hebben ze te bieden? Samen met de scholen geven ze vorm aan omgevingsgericht leren via projecten, gastdocentschap en stages. Het draagt allemaal bij aan gerichtere studie- en werkplekkeuzes, zodat talent behouden blijft voor de regio.

RECREËREN

De groene omgeving van Campus de Terp biedt volop mogelijkheden om te recreëren. Bijvoorbeeld op een van de vissteigers, wandelend over de mooie paden, of genietend van een ontspannen familie-picknick op de uitgestrekte weide. 

ONTMOETEN

Campus de Terp is dé plek voor de Wieringermeer en de regio om te leren, te sporten, te werken en te recreëren. Het is dé ideale plek om elkaar te ontmoeten. Vanuit samenzijn ontstaat samenhang en verbinding, de belangrijke ingrediënten die leefbaarheid een impuls geven. Campus de Terp is veel meer dan een mooi terrein met moderne faciliteiten. Het is een van de pijlers onder de kwaliteit van leven in de regio Wieringermeer.

HOE DE DROOM ER IN WERKELIJKHEID UITZIET

September 2024. Het is maandagochtend, 8.00 uur. De week komt op gang, na een heerlijk zonnig weekend. Vanuit de kernen om Wieringerwerf heen komen middelbare scholieren in groepjes het dorp binnen gefietst. Al kletsend vinden zij via de open groene entree hun weg naar rsg Wiringherlant dat aan de rand van Campus de Terp ligt.

Lees meer

Terwijl de zon omhoog kruipt aan de hemel, wordt het steeds iets drukker op het terrein. Jonge ouders fietsen met hun kinderen via het Terppad het terrein op om hun kinderen naar de opvang te brengen in het kindcentrum. En fietsen zelf door naar hun werk of gaan sporten.

Het Terppad verdeelt het terrein in twee vrijwel gelijke delen. Aan beide zijden van het pad strekt zich de rijke, groene omgeving van de Terp uit. Omdat er geen doorgaand autoverkeer mogelijk is, kunnen alle gebruikers hier veilig fietsen en wandelen. Alleen voor wie moeilijk ter been is, zijn er parkeerplekken op het terrein. Het zorgt voor een aangename rust, ook op deze maandagochtend.

We lopen verder over het Terppad in de richting van het nieuwe sportgebouw, waarin een sporthal en zwembad zijn ondergebracht. Daarbij passeren we de atletiekbaan aan de rechterzijde van het pad, en links, waar eerst de ijsbaan lag, het belevingspark. In de aangrenzende vijver zijn (schier)eilandjes aangelegd die via vlonders, trekpontjes en bruggen op een speelse manier met elkaar zijn verbonden. Een paar vroege wandelaars maken hier hun rondje. Op een van de vissteigers stalt een visser zijn spullen uit om een paar uurtjes aan het water door te brengen.

We komen uit op een levendig plein waar veel ontmoetingen plaatsvinden. Hier worden allerlei activiteiten georganiseerd, zo ook op deze zonnige ochtend. Loopt de temperatuur op, dan kunnen bezoekers verkoeling zoeken in de schaduw van de bomen. Aan het plein staan twee gebouwen: het sportgebouw en het kindcentrum. In het laatste werken drie basisscholen en de kinderopvang nauw met elkaar samen vanuit een gedeelde visie. Het gebouw bestaat uit twee lagen en is prominent aanwezig. Door de toepassing van hoogwaardige materialen en een terughoudende kleurstelling gaat het mooi op in de omgeving.

We zien dat de leerkrachten die er werken gebruik maken van de groene buitenruimte van Campus de Terp voor hun lessen. Het is inmiddels 9.00 uur en groep 8 komt naar buiten waar de boswachter klaar staat om ze mee te nemen voor een flora en fauna les op het terrein. Vrolijke kinderstemmen afgewisseld met de rustige stem van de boswachter verdwijnen in de verte als zij zich verder over het terrein begeven. Op de achtergrond een vrolijke aanblik. Een kleuterklas volgt een les bewegingsonderwijs in de zomerse buitenlucht.

We lopen verder. Het omvangrijke sportgebouw oogt niet massaal. Integendeel. Doordat het deels is verzonken in de contouren van het terrein zorgt de eigentijdse en tegelijkertijd ingetogen architectuur voor een rustige uitstraling. Het sportgebouw voldoet aan alle eisen van nu. Het biedt hoogwaardige faciliteiten voor een optimale sportbeleving en voldoende ruimte voor het rijke verenigingsleven.

Vanaf het parkeerterrein aan de zijde van de Dorsmolen loopt een groepje senioren met de sporttas in de hand het terrein op. Ze verdwijnen in het gebouw op weg naar hun wekelijkse sportuurtje. Ze kruisen een viertal jonge moeders met hun baby’s op de arm, de haren nog nat van het zwemmen.

Aan de rand van het terrein doet een hardloper zijn ochtendrondje, uitkijkend over de Oosterterptocht. Hier maken vlonders en aanlegsteigers voor kano’s het water goed bereikbaar en een aantrekkelijke plek om te vertoeven.

We lopen terug over via het Terppad naar het tweede parkeerterrein, aan de zijde van de Terpweg. De auto staat hier fijn geparkeerd, goed verscholen achter de beplanting die de overgang van de Campus naar de omgeving markeert. Inmiddels is het 10.00 uur, de zon voelt al lekker warm aan. Als we een laatste keer omkijken, zien we de contouren van de Terp extra goed in het prachtige ochtendlicht.

Campus de Terp. De plek om te zijn. Voor een vitale samenleving van 0 tot 100. Een droom die uitkomt. Eindigend in een goed verhaal. 

Ga naar de inhoud