“Het is niet zomaar een bouwproject, het is een project met emotie”, zegt wethouder Mary van Gent. “Wat we met Campus de Terp neer zetten is uniek in Nederland. Nergens is het plaatje zo compleet als hier in Wieringerwerf. En daar kunnen we als gemeente Hollands Kroon niet anders dan ongelooflijk trots op zijn.”
Deze mooie woorden van de gemeente zeggen veel. Bij de start van de fusiegemeente in 2012 riep ze inwoners op om toch vooral zelf het heft in eigen handen te nemen bij de wens om zaken te verbeteren. Een groep vrijwilligers van Stichting Sport en Welzijn Wieringermeer, SSWW, pakte de handschoen op. De gemeente pakte deze vervolgens aan en zo geschiedde.
Samenwerking
Uiteindelijk wordt er al vanaf 2015 achter de schermen hard gewerkt aan de realisatie van de campus. Naast SSWW, haakte het onderwijs direct aan. Driebasisscholen en de kinderopvang gaan samen verder in één gebouw, Kindcentrum de Terp. Met nieuwe buurman, rsg Wiringherlant (het voortgezet onderwijs), wordt nauw samengewerkt.
Meerwaarde
“De gemeente vindt dat de grootste meerwaarde,” aldus de wethouder. “Zowel fysiek als mentaal wordt er gewerkt aan de vitaliteit en de persoonlijke ontwikkeling van de inwoners.”
Naast het ruime aanbod van Sportcentrum de Terp, is dit gegeven in het nieuwe kindcentrum letterlijk te zien. Zo is de kinderopvang te vinden op de begane grond. Vanuit daar groeit een kind letterlijk verder naar groep 8 op de tweede verdieping waar hun lokaal uitzicht heeft op de middelbare school. Een prachtige knipoog van de architect.
Saamhorigheid
Campus de Terp. Begonnen als droom van een groep vrijwilligers, omarmd door de gemeente Hollands Kroon en straks in het bezit van de hele regio. De wethouderbesluit tot slot: “Campus de Terp is door ons, voor ons en van ons. Campus de Terp is gevoel geworden. Een fantastisch gevoel van saamhorigheid waar we samen de verantwoordelijkheid voor dragen.”