Op 2 maart 2022 vond bij Camping Waddenzee te Westerland een Vitaliteitsdebat plaats tussen de politieke partijen van de gemeente Hollands Kroon. Het initiatief voor dit debat werd genomen door diverse verenigingen uit de sportsector van gemeente Hollands Kroon.

De aanleiding voor dit debat was de uitslag van een onderzoek dat is verricht door Stichting Sport en Welzijn Wieringermeer (SSWW) waaruit blijkt dat de vitaliteit van de inwoners van de gemeente Hollands Kroon sterk terugloopt. We roken te veel, bewegen te weinig en eten ongezond…

Deze leefstijl uit zich onder andere in overgewicht, hoge cholesterolwaarden en een alarmerende stijging van het aantal patiënten met diabetes. We hebben door de coronapandemie nog duidelijker gemerkt dat een gezonde leefstijl ook essentieel is voor een sterk immuunsysteem.

Het aantal niet-sporters in gemeente Hollands Kroon is groter dan gemiddeld in Nederland en dit aantal is stijgend. Huisartsen van de drie de praktijken in de Wieringermeer zien ditzelfde beeld en vrezen zelfs een grote toename van deze leefstijl-gerelateerde klachten.

Vitaliteit op de agenda
De hoogste tijd dus om dit onderwerp op de agenda te krijgen van de lokale politiek. De partijen van gemeente Hollands Kroon hebben aan de hand van vier stellingen met elkaar gedebatteerd over de invloed van sport en bewegen op onze vitaliteit, en hoe het beleid eruit moet zien om een vitale samenleving te bereiken. De vraag daarbij was: heeft de politiek van gemeente Hollands Kroon hier geld voor over?

Terugkijken?
Een flink aantal belangstellenden was naar Camping Waddenzee gekomen om het debat live mee te maken. Het debat kon ook worden gevolgd via een livestream. Nieuwsgierig hoe de vertegenwoordigers van de politiek hierover denken? Kijk dan de livestream terug via  https://youtu.be/comCVsyCm5I.